شبکه چیست ؟ بررسی انواع شبکه های کامپیوتری

شبکه چیست ؟ بررسی انواع شبکه های کامپیوتری
درود به کاربران عزیز پلتفرم آموزشی زودیاک
در این آموزش قصد داریم به این سوال پاسخ بدهیم که شبکه چیست و انواع آن را بررسی کنیم.
شبکه چیست ؟
شبکه کامپیوتری به شبکه هایی گفته می شوند که از اتصال حداقل دو یا چند سیستم (مانند کامپیوتر، لپتاپ،پرینتر و ..) تشکیل شده اند و این قابلیت را دارند که اطلاعات و دیتا ها را بین خود به اشتراک بگذارند.
این شبکه ها باعث آسان شدن انتقال انواع اطلاعات در بین کاربران شده و قابلیت اشتراک منابع را بین همه کاربران می دهد. شبکه های کامپیوتری مزایای بسیاری دارند از جمله :
- دسترسی به داده ها از سکو ها و پلتفرم های مختلف
- تسهیل در اشتراک گذاری منابع سخت افزاری و نرم افزاری
- کاهش هزینه ها
- صرفه جویی در زمان
- و …
اما یکی از بهترین مزایا های شبکه های کامپیوتری ، اشتراک گذاری منابع سخت افزاری و نرم افزاری است.
به اشتراک گذاشتن منابع نرم افزاری
یکی از مهمترین وظایف و کاربرد های شبکه های کامپیوتری به اشتراک گذاشتن منابع و اطلاعات نرم افزاری است. به این صورت که افراد بدون هیچ دغدغه ای می توانند انواع فایل ها و پوشه ها از جمله عکس ها ، فیلم ها ، اسناد و بسیاری از محتواهای نرم افزاری را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. در گذشته این وظایف را قالبا اداره های پست و یا وسایل فیزیکی ارتباطی بر عهده داشتند اما اکنون تنها با یک کلیک حجم بسیار زیادی از اطلاعات را می توان در سراسر این کره پهناور ارسال کرد.
به اشتراک گذاشتن منابع سخت افزاری
یکی دیگر از مزایای شبکه ها این است که در جاهای مختلف برای کاهش هزینه ها و همچنین صرفه جویی در زمان می توان دستگاه ها و منابع سخت افزاری را بایکدیگر به اشتراک گذاشت و از آن ها استفاده کرد. فرض کنید در یک اداره ما چندین سیستم کامپیوتری داشته باشیم اما تنها یک پرینتر در آنجا موجود باشد. می توان کلیه سیستم ها از جمله کامپیوترها و پرینترها را در یک شبکه قرار داد و به این صورت هر سیستمی بخواهد برگه ای را پرینت بگیرد می تواد از آن پرینتر استفاده کند. درواقع شبکههای کامپیوتری مجموعهای از سیستم های مرتبط و متصل به همدیگر هستند که با هم می توانند اطلاعات سخت افزاری و نرم افزاری را تبادل کنند.
امروزه: با استفاده از شبکه، افراد میتوانند به راحتی از طریق ایمیل ، پیام ، چت روم ها و انواع شبکه های اجتماعی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
کامپيوترها و کلیه سخت افزارهایی که توان اتصال به شبکه را دارند به دو گروه تقسیم می شوند.
- سرویس دهندگان یا سرور ها(Server)
- سرویس گیرندگان یا کلاینت ها (Client)
آن دسته از سخت افزارهایی که در شبکه برای ساير سیستم ها سرويس و خدماتی را ارائه می نمايند ، سرويس دهنده و کامپيوترهائی که از خدمات و سرويس های ارائه شده توسط سرويس دهندگان استفاده می کنند سرويس گيرنده گفته می شوند.
شبکه را از نوع اتصال و فناوری سخت افزاری و نرم افزاری به کار رفته در آن ها می توان به 2 گروه تقسیم بندی کرد.
- شبکه های کابلی و با سیم : شامل کابل کواکسیال ، زوج سیم بهم تابیده ، فیبر نوری
- شبکه های بی سیم : شبکه هایی که از تکنولوژی های وایرلس برای برقراری ارتباط استفاده می کنند.
انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ بعد جغرافیایی
شبکه ها را میتوان با توجه به نوع فناوری سختافزار یا نرمافزاری که برای اتصال دستگاههای مختلف در شبکه استفاده میشود، به شرح زیر دستهبندی کرد:
- BAN
- PAN
- LAN
- CAN
- MAN
- WAN
- GAN
برای آشنایی بیشتر با انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ بعد جغرافیایی می توانید به آموزش زیر رجوع کنید:
انواع مدل های شبکه
شبکه های کامپیوتری 3 دسته می شوند :
- Pear To Pear
- Server Base
- Client /Server
شبکه کامپیوتری Pear To Pear
در این حالت چیزی به نام سرور وجود ندارد. کامپیوتر ها مستقیم با هم در ارتباط هستند و در هر کامپیوتر خود هم کاربر است و سرور. هر کامپیوتر خود وظیفه کامل سیستم خود را دارد و در زمینه ارتقا نرم افزار و سخت افزار مستقل است. اصطلاحا به این شبکه ها P2P گفته می شود.
شبکه کامپیوتری Server Base
در این شبکه ها یک کامپیوتر مرکزی وجود دارد که سرور است. تمامی اطلاعات ، نرم افزار ها و … بر روی آن قرار دارند و کاربر ها با اتصال به سرور درخواست خود را به سرور می دهند و سرور هم خدمات مورد نیاز آنها را ارایه می دهد.
شبکه کامپیوتری Client /Server
شبیه Server Base است اما اینگونه نیست که سرور کلا کار را در اختیار کاربر بگذارد. کاربر درخواست می دهد ، سرور نتیجه نتهایی را به کاربر رایه می دهد. در این حالت حجم مبادلات اطلاعات کمتر از Server Base است.
میدوارم از آموزش شبکه چیست لذت برده باشید. شاد و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید